Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Dykning
Dykning og dykkerrejser under mere eksotiske himmelstrøg er blevet populært i de senere år.
Forudsat at man er i rimelig fysisk form og respekterer reglerne for dykning, kan de fleste mennesker lære at dykke ned på moderate dybder.
imidlertid er dykning ikke ufarligt hvis reglerne ikke overholdes og der kræves derfor et certifikat på, at man har gennemgået uddannelsen iden man får lov til at leje udstyr.

Hvem bør konsultere sin egen læge, inden man planlægger en dykkerrejse med scuba dykning?

I princippet bør enhver, der ikke føler sig fuldstændig rask, afstå fra at dykke. Især skal man overveje om dykning er den rigtige aktivitet hvis man lider af kroniske sygdomme som astma, hjertesygdomme, sukkersyge og epilepsi. Spørg din læge eller kontakt en dykkerklub for råd og vejledning, hvis du er i tvivl.

Har du dykkercertifikat og planlægger en dykning kan ovre luftvejsinfektioner, som tilstopper det eustatiske rør mellem mellemøret og svælget, gøre dykningen smertefuld og som yderste konsekvens medføre en sprængt trommehinde.

Under dykningen
 • Dyk aldrig alene
 • Overhold reglerne for opstigning
 • Kend symptomerne på dykkeryge og kvælstofrus
 • Sørg for at drikke rigeligt inden dykningen
 • Undgå hårdt arbejde under dykningen
 • Ingen alkohol samme dag som dykningen
 • Anvend godkendte tabeller til opstigningshastighed, normalt max. 10 meter per minut, men langsommere ved dybe dyk

  Dykkersyge
  Når trykket stiger i kroppen med stigende dybder, kan der opløses mere luft først og fremmest kvælstof i blodet. Hvis trykket falder for hurtigt, dvs. ved for hurtig opstigen, opløses luften som små bobler i blodbanen i stedet for langtsomt at blive udskilt gennem lungerne.
  De små luftbobler blokerer små blodkar overalt i kroppen. Symptomerne kan variere, men omfatter ofte hovedpine, træthed, muskel- og ledsmerter, prikkende fornemmelser i arme og ben samt udslet. I alvorlige tilfælde indtræder bevidstløshed og død.
  Symptomerne viser sig idenfor det første døgn efter dykningen er afsluttet, altså ikke altid i umiddelbart efter selve opstigningen.

  Flyvning efter dykning
  Trykket i en flykabine kan variere, men svarer normalt til en højde over havets overflade på mellem 1.200 og 2.000 meter. Flyvning kan derfor i sjældne tilfælde udløse dykkersyge, og det anbefales derfor, at man ikke dykker 24 timer inden en flyvning.

 • Dykkermedicinsk Klinik i Århus

  Redigeret 12. januar 2009