Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Insektstik
Myggenet omkring sengen beskytter mod malariamyg og andre insekter.

Myggenet omkring sengen er den mest effektive metode til forebyggelse af malaria bortset fra den regelmæssige indtagelse af malaria tabletter. Virkningen af et myggenet omkring sengen øges 2 - 4 gange ved at imprægnere nettet med fx permethrin, deltamethrin eller lambda-cyhalothrin.
Konsekvent anvendelse af imprægnerede myggenet omkring sengen nedsætter risikoen for af blive smittet med malaria med ca 50%.
Ved daglig anvendelse virker imprægneringen i 6 - 12 måneder hvorefter nettet bør imprægneres igen.
Myggenettet skal være så stort, at det kan bøjes ind under madrassen eller soveposen, og skal hænge så løst omkring sengen, at der ikke er risiko for, at man kommer i berøring med nettet i løbet af natten.

Insektstik medfører ubehag og kan overføre sygdomme som fx malaria (natmyg), gul feber, dengue feber og japansk hjernebetændelse (dagmyg), og skovflåter kan overføre borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse.

Insektstik kan undgås eller nedbringes væsenligt ved
  • at bære lange bukser og trøje med lange ærmer og undgå mørke farver.
  • at sove i rum med myggenet for vinduerne eller med air-konditionering.
  • Hvis soveværelset ikke er air-konditioneret eller har myggenet for vinduerne kan væggene i værelset sprayes med et insektmiddel.
  • Myggespiral. Spiraler der langsomt brænder under afgivelse af røg kan købes i de fleste tropiske lande. Virkningen er tvivlsom.
  • Keramisk plade med insektmiddel. Stikkes i en stikontakt, varmes op og der afgives insektmiddel i luften. Kræver naturligvis, at der er elektricitet.

Myggenet
Myggenet omkring sengen om natten imprægneret med et insektmiddel som f.eks. permethrin, deltamethrin eller lambda-cyhalothrin nedsætter risikoen for smitte med malaria med op til 50%, hvis det anvendes rigtigt.

Insektafvisende midler
Der findes flere midler på markedet. Generelt virker de syntetiske midler som DEET, hydroxy isobutyl piperidin carboxylat (Autan) og p-menthan-3,8-diol (Mosiguard) længst (op til 4 timer).

Bemærk at Autan har forskelligt indhold afhængigt af, hvilket land det sælges i.

Alternativ til de syntetiske midler er olier som citronella og eukalyptus, men disse midler virker betydeligt kortere, ofte ikke over 30 minutter.

Insektafvisende midler smøres på fx hænder, arme, ankler, hals og ansigt undtagen rundt om øjnene. Myggemidler, især de syntetiske, kan virke lokalirriterende, hvorfor det ikke bør anvendes dagligt over længere tid, og det bør ikke anvendes til børn under 3 år.

Se Miljøstyrelsens hjemmeside for en
oversigt over alle godkendte myggemidler.

Redigeret 22. juni 2008