Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Stivkrampe (tetanus)
Stivkrampe (tetanus) skyldes infektion med en bakterie, der udskiller et giftstof (toxin), der fremkalder lammelser. Stivkrampebakterier findes i jord, og er udbredt i hele verden.
Efter at stivkrampevaccination er indført, ses sygdommen stort set aldrig i Danmark.

Smitte
Risiko for smitte er især når sår forurenes med jord. Ved enhver ulykke, hvor der opstår sår, der er forurenet, er der derfor risiko for stivkrampe, hvis man ikke er vaccineret.

Vaccination
Vaccination mod stivkrampe gives ofte sammen med vaccination mod difteri i én vaccine der beskytter mod begge sygdomme.
Vaccination mod difteri og stivkrampe indgår i børnevaccinationsprogrammet, hvor der gives 3 vaccinationer inden 2 års alderen fulgt af en fjerde året inden skolestarten. Beskyttelse efter disse fire vaccinationer varer op til ca. 20 års alderen. Herefter bør der revaccineres hvert 10. år.

Hvis man får sår, der kan være forurenet med jord, bør der gives en stivkrampevaccination, hvis sidste vaccination er mere end 10 år gammel.

Vaccinen giver ofte lokal rødme og ømhed, men mere alvorlige bivirkninger er sjældne.

Symptomer
Kramper i musklerne, mest udtalt i musklerne på halsen og kæben som gør det vanskeligt at åbne munden. Senere kommer voldsomme krampeanfald og lammelser i musklerne.

Diagnose
Kramper i musklerne og manglende stivkrampe vaccination.

Behandling
Muskelafslappende og ofte generel bedøvelse og respiratorbehandling.
Ved sår bør man vaccineres, hvis sidste vaccination er mere end 10 år gammel.
Sygdommen skyldes det giftstof (toxin) bakterien danner, og behandling med antibitika virker derfor ikke.

Forebyggelse
Vaccination.

Mere om stivkrampe
En særlig form for tetanus ses hos nyfødte i udviklingslandene, hvor navlestrengen er forurenet med stivkrampe bakterier. Medfødt stivkrampe forebygges dels ved en god hygiejne omkring navlestrengen, dels ved at sørge for at moderen er vaccineret. Har moderen modtaget bare 2 vaccinationer, er medfødt stivkrampe hos barnet stort set udelukket.

Redigeret 9. august 2006