Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Ebola
Ebola virus er en sjælden, men alvorlig virusinfektion, som kun findes i Afrika.

Smitte
Ebola virus findes hos dyr (reservoir), hvorfra det kan smitte mennesker. Hvilke dyr, der naturligt har Ebola virus, vides ikke, og det er derfor vanskeligt at forebygge smitte.
Smitte fra person til person sker gennem sekreter fra kroppen som indeholder virus, smitte kan ikke overføres gennem luften.

Vaccination
Ingen.

Symptomer
Inkubationstiden er normalt mellem 5 til 10 dage, og symptomerne starter med feber, hovedpine og muskelsmerter. Senere kommer kvalme, opkastninger, ondt i maven, diarré, ondt i halsen øjeninfektion og gulsot. I slutstadiet opstår blødninger spontant i huden og fra slimhinder.

Diagnose
Mistanke om infektionen hos personer, som har opholdt sig i den områder af Afrika, hvor virus forekommer. Virus kan påvises i prøver fra patienten.

Behandling
Der findes ingen behandling mod virus.

Forebyggelse
Forebyggelse er vanskelig så længe det naturlige reservoir ikke kendes. Ved udbrud er det vigtigt at isolere patienterne så de ikke smitter andre gennem direkte kontakt. Der findes internationale karantæneregler for rejsende mistænkt for at være smittet med Ebola (og andre haemorrhagiske febersygdomme).


Mere om Ebola virus og andre haemorrhagiske virus
Ebola virus tilhører gruppen af virus som giver diffuse blødninger, såkaldte haemorrhagiske virus, som fx. Marburg og Lassa virus.
Marburg virus har reservoir hos aber og Lassa virus hos små gnavere som rotter og mus. Marburg virus er meget sjælden medens Lassa virus fore-kommer almindeligt i Vestafrika.
Seneste større udbrud var i det nordlige Uganda i 1999, men over 450 patienter.

Yderligere information kas ses på: Ebola, CDC og
Ebola, WHO

Redigeret 30. december 2005
Udbrud December 2001