Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Legionærsyge
Legionærsyge, dvs. infektion med bakterien Legionella, er en alvorlig lungebetændelse, som findes i det meste af verden.

Smitte
Bakterien findes naturligt in jord og vand, og kan smitte gennem luften og gennem vand.
Infektionen er mest kendt for at smitte gennem airkonditioneringsanlæg, hvor man kan se forurening af Legionella bakterier, som så spredes gennem systemet, og kan smitte mange mennesker på en gang. Legionella kan også findes i vandforsyninger og smitte fx. gennem badevand.

Vaccination
Ingen

Symptomer
Feber, tør hoste, åndenød, smerter i brystet ved dybe vejrtrækninger.

Diagnose
Lungebetændelsen ses på et røntgenbillede af lungerne. Bakterierne kan i laboratoriet påvises i opspyt fra lungerne, og senere kan der påvises antistoffer i en blodprøve.

Behandling
Legionella kan behandles med flere forskellige antibiotika som fx. ciproxin, azithromycin, erythromycin, tetracykliner og andre.

Forebyggelse
Undgå at bo på hoteller med Legionella bakterier i airkonditioneringssystemet. Dette er naturligvis vanskeligt, men udbrud rapporteres ofte i medierne.
Badevand bør opvarmes til mindst 55C, hvis der er mistanke om Legionella bakterier i badevandet.

Mere om Legionella
Der var i 2001 et stort udbrud af Legionella i den spanske by Murcia, som viste sig at komme fra såkaldte ”køletårne”, dvs. airkonditioneringsanlæg i byens indkøbscenter, som var forurenet med bakterien.
Legionella infektioner på sygehuse har været omtalt som et problem i Danmark. Smitte mistænkes at være overført gennem badevandet og viser, at personer, som i forvejen er svækkede af sygdom, er mere følsom for infektion med Legionella bakterier.

Yderligere oplysninger kan ses på
European Working Group for Legionella Infections

Redigeret 8. oktober 2006