Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Fugleinfluenza
Fugleinfluenza er en betegnelse for influenzavirus som findes hos fugle og normalt ikke smitter mennesker.

Smitte
Information om fugleinfluenza Læs tema om fugleinfluenza
Smitte af mennesker er yderst sjælden. Influenza virus hos fugle findes i tarmen og udskilles med fuglenes afføring. Smitte af mennesker med fugleinfluenza sker ved at virus i fuglenes afføring kommer i kontakt med luftvejene eller i øjnene hos mennesker.
Der er ingen holdepunkter for, at man kan smittes ved at spise smittede fugle, fx. kyllinger.

Vaccination
Der findes ingen vaccine. Almindelig influenzavaccine beskytter ikke mod fugleinfluenza.

Symptomer
Lungebetændelse og høj feber. Hoste, stakåndethed efter at være udsat for smitte.

Diagnose
Direkte påvisning af virus i luftvejene.

Behandling
Tamiflu (oseltamivir) kan forebygge infektion og behandle infektionen indenfor 2 dage efter at symptomerne er startet. Tamiflu kan også anvendes forebyggende 1 tabl. dagligt.
Tamiflu virker ved at forhindre virus i at trænge ind i cellerne, og virker derfor ikke når først virus er inde i cellerne, hvorfor det ikke har nogen virkning, når infektionen er mere end 2 døgn gammel.

Forebyggelse
Undgå besøg markeder hvor der er smittede dyr og undgå besøg på kyllingefarme med aktuelt udbrud af fugleinfluenza.

Mere om fugleinfluenza
Influenzavirus inddeles i forskellige såkaldte H og N typer efter de proteiner (antigener) der er på overfladen af virus.
Det aktuelle udbrud skyldes et virus af typen H5N1, som kun en gang tidligere er fundet hos mennesker, i Hong Kong i 1997-98 hvor 18 mennesker blev smittet og 6 døde.

Der har tidligere været udbrud af fugleinfluenza i Europa hvor der fx. i Holland i 2003 var et større udbrud af H7N7. Her blev de mennesker, som arbejdede med at aflive kyllingerne, smittet med virus i øjnene og en person døde af en H7N7 lungebetændelse.

Hvorfor er H5N1 vigtig at følge?
Fugleinfluenza og især H5N1 udgør ikke nogen større risiko for mennesker, sålænge den kun smitter fra dyr til menneske og ikke fra menneske til menneske.
Udbrudet af H5N1 blandt fugle i Danmark i foråret 2006 medførte ingen tilfælde hos mennekser, og det er karakteristisk at H5N1 kun har smittet mennesker under forhold hvor fugle og mennekser har levet meget tæt sammen.

Muligheden for smitte afhænger af H og N proteinernes evne til at sætte sig fast på menneskets celler i luftvejene. Hvis proteinerne ændrer sig (muterer), så de får denne egenskab, må man forvente en større influenza H5N1 epidemi.
Denne risiko er især stor, hvis en person smittes med en almindelig influenza og fugleinfluenza samtidigt.

Se også W.H.O. Factsheet - Avian influenza H5N1

Redigeret 13. oktober 2006
Udbredelsen af fugleinfluenza