Rejsedoktor - Vaccination og beskyttelse mod malaria

Søg
Forsiden Kontakt os Sitemap Printvenlig side
Spædbørnsdiarré

Baggrund

På verdensplan dør der hvert år mere end en halv million børn under 5 års alderen af rotavirus infektion – specielt i udviklingslandene.

I Europa alene er det estimeret at 100.000 børn indlægges på hospital hvert år på grund af rotavirus diare og ca. 100 børn dør. På danske børneafdelinger indlægges der ca. 1.000 børn under 5 år med rotavirus diare hver vintersæson fra oktober til maj, oftest med højsæson januar til marts. Samtidig er der ca. 10.000 børn, der bliver set hos den praktiserende læge og yderlig ca. 40.000 børn, der passes derhjemme på grund af rotavirus diare. Rotavirus rammer bredt med typiske udbrud i daginstitutioner og er skyld i meget fravær for både børn og forældre.

Diare kan ofte forebygges ved sanitet og hygiejne, men rotavirus smitte er ikke standset på trods af forbedringer i sanitet og hygiejne. Smittevejen er fækal-oral, og mindre end 100 viruspartikler kan medføre smitte. Børn med akut diare udskiller store mængder virus i opkast og i afføring.

Rotavirus forårsager ca. 40 pct. af akut svær diare hos småbørn både i udviklings lande og i industrialiserede lande.

Smitte
Udsættelse for smitte er den eneste egentlige risikofaktor. Rotavirus sygdom er hyppigst hos børn i alderen 6 – 24 måneder specielt hos børn i daginstitution eller spædbørn med et ældre søskende, der bringer rotavirus infektionen med hjem. Konsekvensen af infektionen er dog langt alvorligst hvor muligheden for korrekt væskebehandling er ringe.

Vacciner
To nye vacciner fra henholdsvis GlaxoSmithKline og Merck har vist beskyttelse på 85-98%.

Både Rotarix fra GlaxoSmithKline  og RotaTeq fra SanofiPasteur MSD har fået markedsføringstilladelse i Danmark.

Rotarix indeholder en human svækket rotavirus stamme og gives i 2 doser med et interval på mindst 4 uger mellem hver dosis.

RotaTeq indeholder fem levende svækkede human-bovine reassortanter, og gives som 3 doser med et interval på mindst 4 uger mellem hver dosis.

Indtil videre kan rotavirusvaccination i Danmark tilbydes til børn i alderen 6 uger til 6 måneder, men betalingen påhviler forældrene.

Hvem bør vaccineres?
Børn under 24 måneder og især børn under 6 måneder, der skal rejse i længere tid under primitive forhold bør overveje vaccination.

Behandling
Behandlingen er rigelig væske så væsketabet løbende erstattes. Floridral, som er et kombinationsprodukt af mælkesyrebakterier og salte, giver opløst i 200 ml vand en passende væske erstatning til børnene.

Redigeret: 1 november 2009